Friday, 6 May 2011

Home » , , , , , , » Mamat Kelantan???

Mamat Kelantan???

Tengah duduk melayan wrestling kat TV3 tadi, rindu pulak nak jengah-jengah blog. WAH!!! Dah ada 74 followers... Alhamdulillah. Thanks pada smua member-member yang sudi follow blog aku yang simple ni.:)
Nanti, aku follow korang balik, make sure korang sume tinggalkan link kat komen or shoutbox, ok??? Macam iklan digi I'll follow you.

Entri kali ni, aku tulis berdasarkan pandangan individu erh??So, kalau terkena kat korang, awal-awal lagi, aku nak mintak maaf..Bukan niat nak persendakan or mengata but, nak share dengan korang serba sedikit FAKTA Negara..Ingat ni fakta tau bukan AUTA.
kata-kata awal karam singh walia.:)
Keburukan 1:
Mamat dari pantai timur ni, especially Kelantan kalau datang pergi negeri lain, mesti nak tunjuk besar kepala. Sindrom ni memang selalu terjadi tambah pulak bila dah berjumpa dengan rakan-rakan sekampung. So semangat 'KEPUAKAN" mereka amat ketara.Maklumlah, diorang ni berhijrah pergi ke negeri-negeri orang. So,boleh dikatakan kat setiap tempat mesti akan ada puak-puak diorang ni..

Keburukan 2:
Mamat kelantan ni selalunya panas baran. Betul..tak tipu punya. Tak kisah lar kes besar ke kes kecik ke, kalau boleh diorang ni mesti nak settlekan dengan cara bertumbuk. "Kalau jantan jom lah one by one". Hadoi!!..Kenapa lar cetek sangat pemikiran. Ingat semua masalah boleh selesaikan dengan bertumbuk ke?

Keburukan 3:
Mamat kelantan ni gak biasanya mesti terinvolve dengan geng-geng mat rempit and dadah. Tak boleh disalahkan kat bahu mereka 100 peratus. Sebab bukan diorang ni pencetus isu mat rempit. Tapi, boleh dikatakan kebanyakan yang kena tangkap kalau operasi polis, mesti berasal dari kelantan..

Lastly, yang aku perasan keburukan mamat-mamat kelantan ni, diorang nye dialek. Seriusly and terus terang cakap, aku cuba fahami apa yang diorang cakap..Tapi, tak tau kenapa tak boleh nak paham. Kadang-kadang tu aku kesian tengok mamat kelantan ni. Dah cuba nak belajaq bahasa melayu baku..Tapi, tetap tak boleh. Kedialekan mereka terlampau pekat sampai membuatkan aku terpaksa bukak kamus KELANTAN-MELAYU nak cari makna.

Tapi kan..Yang memusykilkan aku...kenapa bila aku dengar perempuan-perempuan kelantan cakap Dialek kelantan tak macam aku dengar mamat-mamat kelantan ni bercakap erh??Biasanya gurl-gurl kelantan ni kalau diorang bercakap dialek dia sedap je dengar..Heran btoL~

Yang gurl-gurl ada balak kelantan jangan pulak korang mintak break lepas baca ENTRI aku ni. Hahahaha.. Actually...Bukan semua mamat kelantan perangai macam aku tulis ni. Takut lar tu...Dalam keburukan ada jugak kebaikan...So, kalau kat komen ada ramai orang request nak tau kebaikan mamat kelantan ni, aku akan pertimbangkan untuk tulis entri tu.

Akhir kata dari aku, korang nilai lar sendiri, k??Ni ada video aku nak share..Korang layankan je lah..Tgk macam mana lelaki-lelaki kelantan ini beraksi..


Nak tgk bukti lagi??ha..meh klik sini.:)

33 comments:

  1. huhu..betol tu..
    kalau kat tmpat belajar sy, org kelantan berpuak.
    satu geng, diorang mmg tak suka terengganu.. sob3..
    jugak org sblh pntai barat..
    diorg sgt 'patriotik'
    sygkan negeri sndiri..... :P

    ReplyDelete
  2. huish! x sangka betul....hadoi...tp,bukan semua mamat kelantan macm tu kan...so far kwn2 dev dri kelantan, ok juga. cuma yg bad attitude mcm tu. apapun, hopefully nnt diorang belajar dari kesilapan nnt.

    harap2 x semakin besar kepala...

    ReplyDelete
  3. aku mamat kelantan.. tp ciri2 yg ko sebut tu xde pulak kat aku..ekekeke. tp slalu je aku dengar org kata benda2 yg ko sebutkan ni kat org kelantan sampai ada sorang mamat tu, dulu baik ngan aku. bila tahu aku org kelantan, terus x tegur..aku tegur pon x nk jawab + buat muka ketat.. apa salah aku ntah. ekk..ada ke kebaikan mamat kelantan? aku x pernah lg dengar org kata mamat kelantan ni ada kebaikan. selalu yg buruk, mcm ko cakap tu je...

    ReplyDelete
  4. pasal video bakar kereta polis tu, bila aku tanya org2 yg ada kat tempat kejadian, mereka bakar kereta polis sebab mlm tu polis ramai yg buat benda2 bodo.. mula2 polis x bagi sorang budak tu menjual air & kacang kat stadium. pastu polis tampar sorang budak.. dia kata budak tu lempar botol sedangkan budak tu x buat pape pon.. paling x tahan bila sorang polis tu ludah dan pijak bendera kelantan.. sebab tu mamat2 kelantan mengamuk sampai bakar kereta polis~

    ReplyDelete
  5. @:: Into The New World :: hurmm..semangat berpuak tu, tak boleh dinafikan...semangat satu negeri orang kelantan ni, memang kuat..:)

    ReplyDelete
  6. @Dev Clarehova yerp..kan me dah cakap..tak 100 percent kelantanese perangai mcm ni..certain-certain..tp, kebanyakannya ya..:)
    lagi satu, kita ni, manusia yg lemah. kena banyak belajar laie dari kesilapan.:)

    ReplyDelete
  7. @shatooman wah!!..dari semalam aku tunggu respond dari orang kelantan..Ada gak orang yg wakilkan kat sini.:) ada bro..ada je kebaikan.nak tau, request lar..:) aku leh bongkarkan kebaikan mamat kelantan plak..:)

    ReplyDelete
  8. @shatooman bila perasaan marah menguasai diri tak perlu lah undang-undang diketepikan bro..tu pendapat aku lar..kalau polis tu salah, boleh je mamat tu nak saman dia..kenapa nak sampai rosakkan harta awam. jgn jadi ibarat marahkan nyamuk, kelambu dibakar..:)

    ReplyDelete
  9. benda mcm ni dh biasa aku baca kot..kat mana2 pon ada..x de la nk melatah ke, nk marah ke.. yg aku tahu, aku x mcm tu.hehehe.. aku lahir & membesar di kelantan.sejak dok KL, kawan baik aku orang Sabah walaupon kt sini ramai org klantan.. aku x kesah bro, ko nk kata apa.. lgpon, tu pendapat ko.. x de sape blh halang. yg penting kita enjoy!! bak kata nora danish..ekekeke

    kalu ada kebaikan tu, cepat la bgtau..aku pon nk tahu jgk ni~ :p

    ReplyDelete
  10. Aku pon x setuju ngan cara bakar kereta polis tu.. tp bila marah dh menguasai diri..apa2 pon blh berlaku..mcm mana mau dptkan keadilan dr undang2 jika pengawal undang2 sendiri yg melanggarnya..kalu tgk bendera kemegahan dihina, siapa2 pon blh marah.kita blh cakap apa saja kalu keadaan tu tak kena pada kita sendiri.. ekk.. panjang pulak komen2 aku kat sini..ekekeke sori menggangu~ ;p

    ReplyDelete
  11. bagi pandangan aku, mula-mula aku masuk ke matrik, aku kenal dengan orang-orang Kelantan tu. kawan rapat aku memang orang Kelantan, KB, namun aku suka dia sebab dialek tak sepekat orang Kelantan, bunyi macam dia dah lama duduk di KL padahal sekolah dia di Machang. namun ada juga orang-orang yang semangat berpuak-puak ini, dalam dewan kuliah duduk sampai 6 baris milik mereka. belum lagi tunjuk perangai tak sopan kepada lecyturer kami (kebetlan lecturer tersebut adalah kakak dua pupu aku)

    ReplyDelete
  12. heheh..yeke...tapi ade btol jugak dri pengalaman ade kawan2 sekelas org klantan ni.huhu..tapi setiap org pon ade uniknya,,keekeke..=p

    ReplyDelete
  13. @shatooman ada...mesti ada kebaikan..:) tak sume kelantanese tu teruk.. kan me dah cakap..it just my personal experience..:)
    btw..kita boleh je dapatkan keadilan..undang-undang tak kenal sapa...kalau pegawai polis tu dah langgar undang2x diorang pun boleh didakwa..

    ReplyDelete
  14. @'Ariff Ansaruddin yerpp..sama mcm situasi me..tp, kat tempat keje dulu..dorang ni, berpuak-puak and semangat 'kekitaan' diorang tu kuat..kalau tak kurang ajar takpe..but, ada yg kurang ajar tu yg tak tahan tu..

    ReplyDelete
  15. @cikida yes cik ida..tak sume mcm tu...:)
    dats based on my experience..kalau ada pengalaman cik ida nk kongsikan kat sini??:)

    ReplyDelete
  16. KIHKIH.AGAK2 ORG KELANTAN BACA NI MARAH TAK ? :D

    ReplyDelete
  17. @Izyan Masri hihihiks...tu dah ada orang kelantan baca..:) ni just pendapat individu. kan me cakap, diorang ni ada kebaikan gak..setakat ni baru brother shatooman yang nk tau kebaikan orang kelantan ni..orang laen...mcm tak bg respons pon..

    ReplyDelete
  18. hantu hitam ni orang kelantan..sowi la kami kaum lelaki memang da tak dapat betulkan da lidah kami.kalau bercakap slank tetap ada..dan xsemua mamat kelantan cam tu dan xsemua bukan cam tu..btw..i setuju la ngan apa yang u cakap tu.tapi biasa yang macam tu memang wujud.so ixsalahkan la kalo korang ada pandangan negatif.hehe tapi hantu ni ada macam tu x?lau ada tegur2 kan lah =)

    ReplyDelete
  19. @hantu bro..tak sume orang perfect...aku just cakap ikut pandangan peribadi.tak bermaksud nk tuduh mana2x pihak..macam aku cakap...tak sume perangai mcm tu.mamat kelantan ni ada gak kebaikan die..nak tau x apa kebaikan dia??

    ReplyDelete
  20. saya org pompuan kelantan.setiap keburukan ade kabaikannya kan.tak semua lelaki kelantan punya sifat2 yg awk taip kat atas tu.

    satu sifat org kelantan.bila org mengata dan mengejek negeri kelahiran , dia punya sifat melawan tu lebih.sama jugak negeri org lain.punya sifat sayang negeri sendiri.

    so tak perlu kot nak kata. org negeri mana2 pun.semua sama.kita bukan manusia sempurnakan.
    mana yg salah kita tegur kan.cuma tak perlu nak kutuk walaupun negeri mana anda lahir.

    peace no war.hehe

    ReplyDelete
  21. @nik rosmawati hihihihiks...cik rosmawati tak baca habesh nie..:) ermm...mok kan dah cakap, it just mok nye personal view...and bukannye sume nya kelantanese perangai mcm tu..:)

    ada gak kebaikan dia...dah ada yg request nak tau..tp, tak kesempatan nak tulis entri tue.:) insyaallah nanti mk tulis, ok??

    1 lagi, mok tak kutuk pun apatah lagi nak menghina.. jgn salah anggap...sebab tu awal-awal lagi mok dah mintak maaf pada sapa yang terasa..:)

    anyway...peace cik rosmawati..:)
    salam blogging..:)

    ReplyDelete
  22. tak penah lagi pergi kelantan!
    hhee

    ReplyDelete
  23. hehe, saya ni merantau. masuk negeri orang, kene pandai ambil hati orangnya. Budi bahasa budaya kita kan? oleh sebab tu lah, saya sayang tanah ni sama macam saya sayang tanah air saya, walaupun kitak tak setanah :)

    ReplyDelete
  24. @Eyneeyezza aini..dats the spirit...:)

    ReplyDelete
  25. terasa jugak dgn kata2 tuh..

    ReplyDelete
  26. Ni pandangan gua plak..

    Memang betul kami orang kelantan sayang giler kat negeri sendirik.. korang ade?

    Bagus la kalo orang kelantan meniaga walaupun kat tepi longkang, sekurang2nya orang melayu bro... atau korang sokong peniaga chow kit, try gi tengok sane tak penoh orang hendon berniaga?

    Tepuk dade tanye selera...

    ReplyDelete
  27. Aq ada kawan org klntan diorng ni mmg pantang dicabar, mcm bodoh je bila tgk org pantang dicabar..benda mengarut pun nak ikut..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...