Friday, 29 April 2011

Home » Aku sayang binatang itu!!!

Aku sayang binatang itu!!!

Korang semua minat dengan kucing tak??? Sapa minat SILA ANGKAT TANGAN!!!.

Teringat masa kali pertama si apiq (adik bongsu aku) bawak balik OG (nama kucing aku) ke rumah.. Untuk pengetahuan korang, aku bukan peminat kucing. Jangan katakan kucing Parsi, kucing Brazil, kucing France, kucing Jamaica semua jenis kucing pun aku tak minat. Actually, aku pernah ada kenangan pahit dengan sang kucing ni waktu kecik-kecik dulu. Dulu, aku budak nakal..Setakat curi rambutan kat kebun jiran atuk aku dengan ponteng sekolah tu perkara biasa je. Ayahanda pun dah tak larat nk sebat aku dengan tali pinggang and penyangkut baju hari-hari. Pernah sekali masa kecik-kecik dulu, aku nak campak sang kucing kat dalam kolah rumah aku. Baru bak campak je si kucing tu,....
Tiba-Tiba....ZASS!!!! Hamek ko bercalar muka ni ha kena cakar. Padan dengan muka aku. So, bila dah terkena tu, sekarang ni, macam takut trauma plak nak dekat dengan kucing.

Tapi...Entah kenapa bila dah lama-lama aku jatuh cinta pulak dengan kucing tu. Perasaan sayang aku makin hari makin bertambah pada beliau. Sejak dia ada di sisi kami, bonda dah jarang membebel, rezeki keluarga makin bertambah, projek ayahanda makin hari makin masyuk, cinta hati dinaikkan pangkat walaupun baru empat bulan kerja, aku pun dah tak trauma and family makin ceria. Macam-macam lagi lah.. Kalau aku nak cerita panjang lebar pun tak habis. So, petua pada kawan-kawan yang ada masalah kewangan dan masalah mak membebel kat rumah tu, boleh lah cuba petua membela kucing ni.

Cuma ada beberapa keadaan yang membuatkan aku tak beberapa berkenan pada beliau. Mula-mula dulu, pandai je beliau bawak diri, kencing and berak sume kat toilet. Tapi, lepas dah sebulan aku tak tau kenapa, beliau membuat perangai buang air besar di depan tandas dan buang air kecil di dapur. Pagi-pagi nak masak air buat air nescafe...Perghh!!..Air kencing beliau dah ada kat tepi penjuru dapur. (Sabar je laa)

Untuk pengetahuan korang, mak aku amek beli kucing tu harga RM400 je. Murah kan??? Mana nak dapat harga anak kucing parsi bawah RM600?? Nak tau kenapa murah?? hehehe.. Sebab my uncle pengusaha kucing parsi.. So, dia memang tolak harga RM400 je. Tapi, dengan syarat, kucing tu kenalah disayangi dan dijaga dengan betul. (Tolong promote bisness pak cik aku)

******************************************
Pak cik aku ni sebenarnya bekas pensyarah sebuah universiti swasta kat ipoh dan bekas kartunis sambilan dekat majalah GILA-GILA.Korang tau x Majalah GILA-GILA tu? Dia lebih kurang macam majalah Ujang dengan APO? tapi, lagi lama lar dari tu...

Seperti insan-insan normal yang lain beliau pun bercinta dan bertunang dengan gadis pilihan hati..Tup..Tup...Lepas 10 bulan bertunang, entah apa sebab si tunang beliau ni mintak putus. Oleh sebab tak tertahan dengan tekanan hidup agaknya, beliau menagih dadah.. Ha!!!..Korang tau tak bahaya DADAH tu?? Sekali dah amek and dah terkena, hanya orang yang kuat semangat je boleh berhenti tau.. Pakcik aku ni keluar masuk pusat serenti tu 2 kali.. Tapi, last-last beliau berjaya kuatkan semangat untuk tak nak amek benda HARAM tu lagi.

Sebab apa dia berjaya berhenti??Selain dari sokongan  keluarga yang tak pernah putus memberi sokongan moral, kucing merupakan salah satu sebab kenapa beliau berhenti mengambil benda haram tu. Kuasa ALLAH, kita memang tak tau..Aku memang respect sangat dengan pakcik aku ni. Walaupun orang kampung dok mengata tak sudah-sudah, beliau berjaya menjadi usahawan kucing parsi. Mungkin, orang pandang hina pada beliau. Tapi, pada aku dia adalah HERO... Sebab apa?? Sebab dia berjaya buktikan pada masyarakat setempat yang pandangan masyarakat tu semuanya salah. Kita boleh berjaya selagi kita BERUSAHA.

Aku harap pak cik aku berjaya dengan kerjaya beliau sekarang ni. Lantak pi lah orang nk mengata apa pon. Yang pasti, ALLAH tu sentiasa bersama dengan orang yang SABAR and rezeki yang dia dapat tu dari rezeki yang HALAL. Itu yang paling UTAMA.
Oh yer..sebelum aku ending entri ni, aku letak sekeping dua gambar si OG ni..:)


Ni Gambar Si OG masa kecik-kecik..:)


Yang ni the latest one..OG si Gemok~ Dah makin malas.
p/s : sekarang ni, kalau korang tanya aku sayang kucing ke tak...Jawapan aku..aku sangat sayangkan kucing..ye..!!saya sayangkan kucing saya!!~:)

16 comments:

  1. aku pun trauma dgn kucing. until now! haha

    ReplyDelete
  2. comey OG..kita ade 11 ekor kucing...=)

    ReplyDelete
  3. @Cik Ayuni Ibrahim huiyoo..!! 11 ekor??? tak begaduh ke cik ayuni??

    ReplyDelete
  4. dlu mase ak form 3 kt hostel every morning bile ak bgun tido mesti ade kucing tido kt ujung kaki ak. EVERY MORNING okay! haha. mesti la trkejut bile bgun pagi kan. then bile dh ari2 cm2 aku pun kumpul sume baldi kwn2 n ak susun kt tepi katil ak. konon xnak kucing 2 panjat katil ak. tapi memg xmkn saman. still ade gk. mane ak xtrauma! HAHAHA

    ReplyDelete
  5. aq suke kucing sgt....belikan aq yg kucing parsi satu...hahahah

    ReplyDelete
  6. @NADHIRAH HAZWANI ko nak tau tak sebab apa??tu sebab ko ada bau-bau kucing..sebab tu, dia suka tido kat katil ko..hahaha..:D

    ReplyDelete
  7. @Irma A.Wahid hehe3x....pegi lar beli kat pak cik aku..murah je..harga kawan-kawan..:)

    ReplyDelete
  8. wah,,comeyney kucing parsi..
    teringin nk ade satu tpi mzty mak xkasi..
    citer la lgi psl kucing 2...best la bace entri psl kucing..
    huhuhuhuh :)

    ReplyDelete
  9. @Cik Ayuni Ibrahim manja ke??good2x...kucing manja ni besh.jgn die cakor muke ko udah..nanti, turun mas kahwin..hahaha..:D

    ReplyDelete
  10. @Nadia Rahman ok-ok...nanti, mok update laie crite pasal kucing nie..:)

    ReplyDelete
  11. ada website x pakcik ko yg jual kucing tu.,

    ReplyDelete
  12. @abdhanif dia ada mintak buatkan website untuk die bro..tp, takde masa.. biasa dia update kat mudah je..:) nanti, kalau ada gambar terbaru..aku inform ko.:)

    ReplyDelete
  13. @sweetandspicy hehehe..mcm tuan die kan??kan??kan??

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...